Tips

Maak van uw boom geen dure boom.

Uitleg

Bomen toppen is old school. Zet hem maar goed kort meneer, zoals bij de coiffeur, is verminking en in sommige gevallen uitgestelde doodsnoei.Boomverzorgers die de klant op zulke wijze dienen, zijn geen boomverzorgers maar boomknoeiers. Een boomverzorger handelt in het belang van de boom en geeft de klant niet altijd zijn zin.Voorbeelden legio in onze straatbeelden, op die grote snoeiwonden wordt er reactiehout gevormd dat op zich zware takken kan voortbrengen op een plaats waar meestal door de rigoureuze snoei verrotting is ingetreden. Een paar groeiseizoenen later is er veel te veel zwaar hout op een te kleine groeiplek ontwikkeld met groter risico op afbreken en afscheuren.

Bij aanplant van een jonge boom moet de plantput 2 tot 3 maal de diameter zijn van de kluit.

De reden van de grootte van de plantput is dat de kleine worteltjes voldoende luchtige grond hebben rondomrond om zich zonder tegenstand te ontwikkelen.

Boomzalf bestaat niet.

Wonden toegebracht aan een boom, hetzij door snoei of beschadiging smeren we niet toe met allerlei balsems of wat dan ook.Onder het aangebracht product ontstaat verrotting door een gebrek aan lucht en licht.Wonden laat men best open en ongemoeid omdat bomen over een natuurlijk afgrendelingsysteem beschikken.

Snoeiwerken bij bomen dienen uitgevoerd te worden met het juiste en vlijmscherp snoeigereedschap. Ontsmetten van snoeigereedschap is primordiaal.

Het snoeien van takken aan de stam voert men uit met een correcte zaagsnede onder een juiste hoek t.o.v. de stam en op de juiste afstand van de takaanzet. Negeert men deze basisregels dan zal de snoeiwonde veel trager en slechter toegroeien. Snoeien aan bomen doet men als de bomen op hun sterkst staan. De vitaliteit van bomen en afgrendeling van wonden zijn het sterkst in het groeiseizoen (zomer). Snoeien = max. 20% v/d totale bladmassa.

Voorzie voldoende ruimte.

Nice to know is dat een gemiddelde boom per m kroonprojectie moet beschikken over 0,75m bewortelbare ruimte, voorzien van water, lucht en organisch materiaal. Een kroonprojectie is de diameter van de kroon loodrecht op de grond geprojecteerd.